Klaas Knot, membru al consiliului de guvernare a Băncii Centrale Europene, a declarat că Germania ar trebui să susțină creșterea fondului european de urgență pentru a ajuta la soluționarea crizei datoriilor suverane care afectează regiunea economică.
„Principalul obstacol este reprezentat de Germania, nu de Olanda”, a declarat Knot în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune publică olandez, citat de agenția de știri Bloomberg. „Cred că avem nevoie de mai mulți bani și vom încerca, în timpul care ne-a mai rămas, să-i convingem pe colegii noștrii germani de acest lucru”, a continuat acesta.
Disciplină bugetară contra creșterea fondului de urgență
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a opus cererilor de creștere a fondurilor disponibile facilității de urgență, respingând avertismentele conform cărora suma curentă este insuficientă pentru a sprijini state precum Italia sau Spania. Germania s-a concentrat, în schimb, asupra promovării disciplinei bugetare drept cel mai bun mijloc de a controla criza datoriilor suverane, aflată, în prezent, în al treilea an.
„Nu ne-am deplasat în direcția bună și este, totodată, clar că măsurile necesare sunt implementate mult prea încet și într-un cadru mult prea limitat”, a declarat Knot, care, în iulie, i-a succedat lui Nout Wellink la cârma Băncii Centrale a Olandei. „Trebuie să accelerăm semnificativ procesul decizional în această privință”, a adăugat acesta.
Parlamentarii germani, mai mult ca sigur, se vor opune creșterii sumelor disponibile pentru fondurile de salvare, conform a doi aliați politici ai Angelei Merkel. Plafonul de 500 de miliarde de euro pentru fondul permanent de urgență, Mecanismul de Stabilitate European (ESM) este prevăzut să fie implementat anul acesta.
În altă ordine de idei, Knot a declarat că nu este îngrijorat de deprecierea monedei unice față de