În fereastra din această lună de transferuri din fotbalul european, cluburile au la dispoziţie 31 de zile pentru a modifica listele de jucători şi pentru a completa locurile lipsă. Dar istoria recentă arată că un contract important semnat la începutul anului este însoţit de un risc major, cel al risipei uriaşe de bani, scrie The Wall Street Journal.
În fiecare an, unele cluburi de fotbal aruncă milioane de dolari pe jucători care nu le aduc niciun profit. În 2005 Liverpool a plătit clubului Real Madrid mai mult de 12 milioane de dolari pentru atacantul Fernando Morientes, cu care a semnat un contract pe trei ani şi jumătate. Morientes a înscris doar trei goluri, Liverpool a terminat sezonul pe poziţia a cincea, iar în vara următoare jucătorul a fost cedat clubului Valencia.
În 2008 Middlesbrough a plătit pentru atacantul brazilian Alfonso Alvez 22 de milioane de dolari, atrasă de cele 47 de goluri înscrise de acesta în 39 de meciuri pentru clubul Heerenveen din cea mai importantă ligă profesionistă de fotbal olandeză, Dutch Eredivisie. Alvez nu a reuşit să impresioneze în Anglia, unde a marcat 10 goluri în 42 de meciuri pe parcursul celor două sezoane în care a jucat la Middlesbrough. Echipa a fost retrogradată în divizia secundă a campionatului britanic.
În urmă cu trei ani clubul de fotbal englez West Ham a semnat un contract record pentru istoria clubului, în valoare de 13 milioane de dolari, cu jucătorul german Savio Nsereko de la Brescia pentru o perioadă de patru ani şi jumătate.
Nsereko a debutat doar într-un singur joc, nu a înscris nici măcar un singur gol, iar şapte luni mai târziu a fost vândut echipei italiene Fiorentina.
"Luna ianuarie este perioada din an când cluburile de fotbal înnebunesc. Contractele încheiate în această lună trec foarte rar testul timpului", spune Tony Cottee, un fost internaţional englez şi un analis