Preşedintele american, Barack Obama, a prezentat noua strategie militară a Statelor Unite. Documentul vizează în egală măsură o reducere a forţelor armate, în contextul măsurilor de austeritate şi menţinerea superiorităţii militare a Americii în lume.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Noua strategie militară dezvăluită în linii generale joi marchează un moment de tranziţie, de la angajamentele terestre masive ale deceniului trecut, spre provocări de o natură nouă.
"Da, vom fi mai austeri, dar lumea trebuie să ştie că America îşi va menţine superioritatea militară, cu forţe agile, flexibile, pregătite să înfrunte orice pericol, orice ameninţare", a dat de veste Barack Obama, la finele unui lung proces de consultări impuse de reducerile bugetare stabilite prin lege şi de schimbările survenite în raportul de forţe la nivel planetar.
"Suntem confruntaţi în continuare cu probleme majore: anti-terorismul, Iranul, Coreea de Nord, instabilitatea medio-orientală, puterile emergente din Asia şi nu în ultimul rând, Rusia", a precizat ministrul Apărării, Leon Panetta, care a ţinut să accentueze faptul că reorientarea priorităţilor militare americane înspre Orient nu vizează China, cu care SUA se află într-o relaţie de "inter-dependenţă".
"În următorii zece ani, cheltuielile vor creşte mai lent, dar vor rămâne superioare celor din ultimii ani de mandat ai predecesorului meu. Cu un buget mai mare decât al următoarelor zece puteri militare laolaltă, sunt convins că superioritatea noastră nu va fi periclitată", a asigurat Barack Obama.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat noua strategie americană în domeniul apărării şi ceea ce el consideră a fi angajamentul preşedintelui Barack Obama de a continua să investească în NATO. "Într-o lume imprevizibilă, angajamentul Statelor Unite că parteneriatul strategic trans