În Franţa, imunizarea gripală se face deja cu ace foarte mici, în alte ţări se face prin intermediul unor spray-uri nazale, iar în viitor, vaccinurile de acest tip nu se vor mai face prin injectare, astfel că va fi eliminată teama de ac. În plus, în maximum un deceniu, va fi posibilă o singură imunizare pentru toată viaţa.
În România, singurul tip de vaccin gripal disponibil la ora actuală este cel intramuscular, realizat dintr-un virus inactivat, fragmentat, purificat şi trivalent (conţine trei tulpini virale). În cazul copiilor cu vârste de până la trei ani, imunizarea se face intramuscular, în zona externă a coapsei, în două doze a câte 0,25 ml, la interval de o lună. Vaccinarea adulţilor se face în umăr, într-o singură doză de 0,5 ml. În lume există chiar şi în prezent tipuri de vaccin mai puţin invazive, care se administrează în doze mai mici şi, deci, cu mai puţine efecte adverse, după cum arată studiile.
În Franţa, sunt mai puţin invazive
De exemplu, în Franţa imunizarea gripală se face cu nişte ace foarte mici, fiindcă ele trebuie să străpungă doar pielea, nu şi muşchiul. Aceste vaccinuri au apărut după descoperirea de către Ralph M. Steinman (a luat premiul Nobel pentru Medicină în 2011) a celulelor dendritice. Aceste celule care se găsesc în stratul superficial al pielii aparţin sistemului imunitar şi au un rol esenţial în preluarea antigenului viral. Principalele avantaje ale acestui tip de vaccin sunt că provoacă mai puţină durere şi necesită doze mai mici de ser, acţionând direct asupra sistemului imunitar. Astfel, în cazul unui copil, este suficientă o cantitate de 0,1 ml, iar în cazul adulţilor de 0,25 ml. Aceste vaccinuri ar putea ajunge şi în România în viitorul apropiat.
Plasturele, disponibil peste cinci ani
Un tip de vaccin şi mai puţin invaziv, care practic nu necesită injectare se află în teste î