Investiţia într-o unitate cu 2.000 de capete este de circa un milion de euro. De la Uniunea Europeană se poate deconta până la 75% din valoarea proiectului. Sursa: LIBERTATEA
Investitorii pot obține fonduri nerambursabile de până la 2,25 milioane de euro pentru a-și face o fermă de porci, potrivit datelor primite de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
Astfel, în cadrul măsurii 121 („Investiţii pentru modernizarea exploataţiilor agricole”), care cuprinde investiţii în sectorul vegetal, dar şi în cel de creştere a animalelor, se pot depune proiecte cu o valoare eligibilă de minim 5.000 de euro şi maxim 2 milioane de euro.
Suma poate crește până la 3 milioane de euro pentru investiţiile care includ şi utilizarea energiei regenerabile, iar din această valoare, fondurile nerambursabile sunt de 40% – 75% din valoarea proiectului.
Banii pe care trebuie să îi aloci
Investiția într-o astfel de fermă este de circa 450 de euro pe cap de porc, potrivit informațiilor furnizate de Stanca Tudor, director executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc. Astfel, investiția pentru o fermă de aproape 2.000 de capete se apropie de un milion de euro.
În plus, trebuie obținute multe avize și autorizații de la autoritățile locale. „Investitorii trebuie să se adreseze, în primul rând, autorităților locale: direcțiile sanitar- veterinare, direcțiile agricole locale și autoritățile de mediu.
Pentru o fermă de sub 2.000 de porci pentru îngrășat trebuie doar un aviz de mediu, dar pentru o fermă mai mare trebuie o autorizație de mediu integrată, care se acordă după ce se efectuează un studiu de impact asupra mediului”, a precizat Tudor.
Pașii de urmat pentru a accesa fondurile europene
Primul pas trebuie să fie identificarea investiţiei. Astfel, pentru a putea obţine fonduri nerambursabile trebuie mai întâi să identificaţ