Valoarea monedei euro a atins pragul minim al ultimelor 15 luni în raport cu dolarul american. Deprecierea monedei unice este generată în mod special de aşteptările de scădere a încrederii consumatorilor, ceea ce ar inhiba consumul, şi ar accentua astfel dificultăţile cu care liderii europeni se confruntă în depăşirea crizei datoriilor suverane.
Din 30 decembrie, euro s-a depreciat cu 1.5% faţă de dolar. Aceasta este a cincea săptămână consecutivă a depriecierii, cel mai lung trend descendent din februarie 2010 până în prezent. Moneda europeană a scăzut şi în raport cu yenul japonez cu 0.2%, intrând sub minimul ultimillor 11 ani. Analiştii şi traderii valutari se aşteaptă la o continuare a tendinţei descendente a euro.
În timpul şedinţei londoneze de azi, euro a ajuns la 1.2764 dolari, cea mai mică valoare înregistrată din septembrie 2010, înainte de a urca la 1.2784. Valoarea monedei nu s-a modificat substanţial în ultimele două zile. Faţă de yen, euro se află la 98.70, uşor în scădere faţă de cursul de ieri, de 98.63. Tot în timpul şedinţei de ieri, euro s-a depreciat până la 98.48, cel mai mic prag atins din decembrie 2000. În acelaşi timp, dolarul s-a apreciat până la nivelul de 77.20 yeni, de la 77.12 yeni, cât a înregistrat ieri.
Indicele IntercontinentalExchange Inc.’s Dollar Index – care urmăreşte raportul dintre dolar şi un coş format din principalele valute de referinţă de pe pieţele internaţionale, arată o apreciere a monedei americanei, de 0.2%, până la nivelul de 81.062 puncte, cel mai înalt prag din ianuarie 2011 până în prezent.
Valoarea monedei americane este de aşteptat să continue să crească, potrivit analiştilor şi economiştilor chestionaţi de agenţia de presă Bloomberg. Creşterea numărului de locuri de muncă create de economia americană, şi prin consecinţă, scăderea ratei şomajului sunt doar două dintre elementele care