Specialistii sustin ca durata de viata a tuturor mamiferelor este programata prin codul genetic dupa formula: timpul de crestere pana la maturitatea fizica, inmultit cu opt.
Regula se confirma, cu o singura exceptie: omul. Atingem maturitatea fizica (inclusiv definitivarea sistemului osos) in jurul varstei de 22 de ani. Teoretic, ar trebui sa ajungem la 176 ani. Practic, indivizii popoarelor dezvoltate abia ajung la jumatate, iar ai celor primitive se situeaza la sub o treime.
Cauza ramane deocamdata enigma. Unii pretind ca omul primitiv fusese longeviv, pana a descoperit focul si a inceput sa-si fiarba mancarea. Altii, ca vegetalele ne lungesc viata, carnea ne-o scurteaza, stresul de asemenea. Ba chiar unii dau vina pe haine, pretinzand ca, daca am trai goi, am fi longevivi.
Un lucru este clar: nici cei care au reusit sa depaseasca suta de ani nu stiu sa dea o explicatie. Desi majoritatea sunt nefumatori, unii din ei (putini) mai fumeaza inca. Desi cei mai multi sunt nebautori, altii nu si-au refuzat niciodata un pahar de vin rosu.
Asa as putea continua la nesfarsit, dar cred ca ar fi mai interesant sa privim impreuna frumoasa galerie de fotografii ale catorva din centenarii prezentati de portalul Big Picture.
Eric Elitts, data nasterii: 04 mai 1910. Daca n-ar fi ridurile, nu i-ai da mai mult de saptezeci.
Erwin Hoyseler, data nasterii: 30 martie 1909. Buna dispozitie lasa de inteles ca se simte bine la aproape 103 ani.
Elsa Pauli, data nasterii: 13 septembrie 1907. S-a nascut in anul rascoalei taranesti din Romania.
Wolf Leder, data nasterii: 13 ianuarie 1906. In acelasi an, a inceput constructia fostei Camere a Deputatilor, de pe dealul Patriarhiei, in prezent monument istoric.
Marta Neugebauer, dat