MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Intr-adevar, prezenta fibroamelor poate face ca ciclurile menstruale sa devina foarte abundente sau sa determine sangerari intre cicluri, ceea ce are drept rezultat aparitia anemiei prin deficit de fier, urmata, precum in cazul sotiei dvs., de instalarea starii de slabiciune generalizata.
Trebuie stiut ca fibroamele sunt tumori benigne care apar in grosimea peretelui uterin sau sunt atasate de el. Se mai numesc si leiomioame, mioame sau fibromioame si, in mod normal, cresc lent, dar pot raspunde la cresterea nivelului de hormoni (estrogen), fapt care le permite sa se mareasca rapid si sa creeze problemele pe care le cunoasteti. Mai mult, sunt situatii in care un fibrom atasat de peretele uterin se poate torsiona, oprindu-si aprovizionarea cu sange, caz in care interventia chirurgicala de urgenta pentru indepartarea fibromului torsionat devine imperios necesara.
Inainte de a aduce in discutie evitarea histerectomiei, ca forma radicala de indepartare a fibroamelor, trebuie mentionat faptul ca exista si alte metode alopate de solutionare a problemei. Astfel, contraceptivele orale pot fi utile pentru controlarea episoadelor hemoragice, la fel de bine precum tratamentul hormonal cu danazol (Danocrine), poate fi si el util pentru controlarea hemoragiei menstruale excesive, desi acest tip de tratament nu controleaza cresterea fibroamelor.
Medicamentele cunoscute ca agonisti ai hormonului de eliberare de gonadotropine (Lupron, Viadur) pot ajuta la micsorarea fibroamelor, prin reducerea cantitatii de estrogeni din organism, desi, din nefericire, agonistii GnRH determina toate simptomele caracteristice menopauzei, inclusiv valuri de caldura, tulburari de dispozitie, dureri de cap, pierdere de masa osoasa etc.
O alta optiune terapeutic