Serviciile sunt recompensate in Romania, de regula, cu un bacsis de 10% din nota de plata, insa acest procent nu este universal valabil. Cand esti in vacanta peste hotare, este bine sa stii care sunt practicile locale privind micile "atentiile" lasate ospatarilor, soferilor de taxi, barmanilor, cameristelor sau receptionerilor, ca sa eviti privirile acuzatoare si momentele jenante.
1. Egipt. Aparte de cateva cazuri, bacsisul este prezent in intreaga industrie turistica locala. Cei mai multi dintre egiptenii care lucreaza in turism primesc salarii mici (in 2010 un salariu de 165 de dolari era considerat foarte foarte bun), astfel ca ei depind mult de "banii extra".
Bacsisul in Egipt este necesar cand cineva iti ofera un serviciu, asa cum se intampla si la noi: dupa ce iei masa, dupa ce bagajele iti sunt aduse in camera, cand esti multumit de un serviciu. Exista totusi si situatii mai putin obisnuite cum ar fi "recompensa" acordata oamenilor de paza sau ingrijitorilor de la atractiile turistice (temple, muzee, situri arheologice). Si ei asteapta o mica atentie in monezi.
Cat platim in plus? In general, la restaurant se lasa 10% din nota (chiar daca bacsisul este inclus), pentru portarul hotelului poti pune deoparte intre una si cinci lire egiptene, iar pentru paznicul de la muzeu intre 3 si 5 lire egiptene (intre 3 si 7 eurocenti).
Totusi, nu trebuie sa lasi bacsis oricui iti cere. Daca acel serviciu a fost sub standarde (acum nu trebuie sa compari neaparat serviciile din Egipt cu cele din tara ta) sau a fost altceva decat ceea ce vroiai, nu esti obligat sa lasi nimic in plus.
De asemenea nu esti nevoit sa lasi bacsis soferului de taxi. Daca stabilesti cu el de la inceput care este tariful pana la destinatia dorita, fii sigur ca el si-a inclus deja "bonusul" in suma ceruta.
2. Dubai. In general vo