„Stasi în curtea şcolii” este un impresionant documentar realizat de Annette Baumeister despre recrutarea unor elevi minori ca informatori ai poliţiei politice est-germane Stasi. Fenomenul similar al acestui abuz condamnabil este cunoscut şi din istoria recentă a comunismului din România.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
Securitatea Statului din fosta Republică Democrată Germană, cunoscută mai ales sub denumirea Stasi, dispunea de aproximativ 170.000 de colaboratori neoficiali. Mai puţin cunoscut este faptul că printre aceste persoane se aflau şi minori. Potrivit Oficiului Federal pentru administrarea arhivelor fostei securităţi est-germane Stasi, circa 8000 de minori, copii şi adolescenţi au fost recrutaţi şi apoi obligaţi să furnizeze poliţiei secrete informaţii.
Annette Baumeister a realizat acum un documentar, în care prezintă trei astfel de cazuri tipice. Filmul impresionant este intitulat Stasi în curtea şcolii - Stasi auf dem Schulhof, a fost difuzat de televiziunea publică ARD. În centrul documentarului se află destinul dramatic al celor trei victime emblematice pentru metodele psihologice rafinate, utilizate de către ofiţerii de Securitate: Marko, Kerstin şi Elvira.
La „studiul operativ” al candidaţilor pentru recrutare au contribuit, de regulă, şi directorii şcolilor care puneau la dispoziţia ofiţerilor caracterizările şi cataloagele cu notele celor intraţi în vizorul poliţiei secrete. În urma acestui „studiu”, ofiţerul care urma să efectueze recrutarea propriu zisă şi-a pregătit strategia de convingere. Unii, ca de pildă, Kerstin, atunci în vârstă de 16 ani, fusese şantajată. Ofiţerul i-a dat de înţeles că dacă va refuza colaborarea nu i se va permite să-şi dea examenul de bacalaureat, ceea ce însemna că nu va putea să studieze. „Am avut impresia că ştiau totul despre mine”, mărturiseşte Kerstin în film, evocând mo