Concurenţa prezintă săptămâna viitoare rezultatul investigaţiei pe piaţa carburanţilor
Companiile vor fi sancţionate în funcţie de gravitatea faptei: instigatorul va primi amenda maximă - zece la sută din cifra de afaceri
Vor fi cercetate şi piaţa gazelor şi cea a energiei
Consiliul Concurenţei va prezenta săptămâna viitoare rezultatul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor, raportul final recomandând sancţiuni care nu ajung la amenda maximă, de 10% din cifra de afaceri.
"Raportul distinge între companii. Sunt diferenţe între faptele comise de companiile investigate, iar legea spune că iniţiatorul (unui comportament anticoncurenţial - n.r.) va fi sancţionat mai sever", a declarat la sfârşitul lunii trecute preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea reprezentanţilor legali ai companiilor investigate.
Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.
"Raportul nu recomandă aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicată, plenul însă poate decide acest lucru. Practica arată, însă, că decizia plenului nu poate fi foarte diferită de ceea ce scrie în raport", a adăugat Chiriţoiu, citat de Mediafax. El a menţionat că până în prezent decizia nu a fost transmisă companiilor investigate.
Consiliul Concurenţei investighează cele mai mari şase companii petroliere din România, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil, având suspiciuni că acestea s-au înţeles în 2008 să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.
Ancheta privind posibila înţelegere referitoare la preţuri este încă în derulare
Investigaţia declanşată în 2005 pe piaţa carburanţilor a fost scindată în două părţi: prima, care se referea la scoaterea de pe piaţă a unui sortiment de benzină înainte de termenul prev