Costurile de finanţare ale Ungariei şi de asigurare a datoriilor ungare contra defaultului cresc de la o zi la alta, atingând niveluri record, iar forintul continuă să se deprecieze, ceea ce aduce un focar de criză la graniţele României. România ar putea profita, însă, de neîncrederea investitorilor în Ungaria, apreciază unii analişti.
Turbulenţele din Ungaria ar putea fi un avantaj pentru România, deoarece investitorii, din cauza problemelor de încredere în autorităţile ungare, şi-ar putea reloca aici afacerile, apreciază analistul economic Laurian Lungu.
"Din punct de vedere financiar, România nu va avea de suferit, pentru că în cazul Ungariei este vorba de o cauză locală. Relaţiile comerciale vor fi afectate, dar nu cred că într-o mare măsură", a afirmat el.
Analistul economic Aurelian Dochia consideră că şansele ca Ungaria să intre în incapacitate de plată sunt foarte mari, având în vedere situaţia actuală, în condiţiile în care Budapesta a rupt legăturile cu autorităţile internaţionale, iar accesul la piaţă este restricţionat din cauza ratingurilor în scădere.
În opinia sa, un default al Ungariei nu ar avea efecte directe asupra României, deoarece România nu are de primit bani de la Ungaria.
"Ar putea fi chiar un avantaj prin prisma migrării capitalurilor din Ungaria către România. Dar nu există un efect direct, ci mai degrabă unul indirect pe termen lung, deoarece relaţiile comerciale ale Ungariei cu România şi cu alte ţări s-ar deteriora foarte mult", a afirmat Aurelian Dochia.
Analistul economic Dragoş Cabat se teme însă de efectele de contagiune pe care le-ar putea avea defaultul Ungariei.
"România este privită ca o altă ţară fostă comunistă care acum aparţine UE, iar investitorii care nu sunt atenţi ar putea asimila problemele Ungariei şi celorlalte ţări foste comuniste, generalizând această gândire, iar da