* Cea mai simpla cale spre sanatate este preventia. Ca sa stii ce te paste, trebuie sa te controlezi. Dar fara excese! Ce examene de depistare timpurie se recomanda, cum decurg si ce garantii ofera, aflati din dosarul pe care vi-l oferim *
Examene medicale preventive
1. Examen medical general
Pentru cine si cand?
Dupa 35 de ani, o data la 2 ani.
In ce consta?
Se asculta inima si plamanii, se face o analiza de sange, se palpeaza zona abdominala, se evalueaza aparatul locomotor, pielea si organele senzoriale. Se analizeaza sangele (colesterolul total, glucoza) si urina (albumina, globulele albe si rosii, nitritul). Se pun intrebari legate de bolile proprii si din familie si despre stilul de viata.
Avantaje
Numeroase persoane apreciaza faptul ca medicul si pacientul discuta serios despre starea sanatatii pacientului, indiferent de problemele actuale de sanatate ale acestuia. Si desi scopul acestui examen este aparent inutil in cazul persoanelor sanatoase, se poate constata, totusi, daca exista un risc sporit de infarct sau de atac cerebral. Daca riscul este redus, examenul se poate face doar o data la 5-10 ani.
2. Consult suplimentar la examenul medical general
Pentru cine si cand?
Dupa 35 de ani, din doi in doi ani.
In ce consta?
EKG - in stare de repaus si de efort, examinarea abdomenului cu ultrasunete, analiza sangelui (hemograma, viteza de sedimentare, probe hepatice si renale, glicemie, colesterol, albumine).
Avantaje
Este recomandat conditionat, doar in cazul persoanelor sedentare si expuse la stres.
3. Examen hormonal
Pentru cine si cand?
Pentru femeile la si dupa menopauza.
In ce consta?
O proba de sange pentru masurarea hormonilor estradiol, FSH (foliculo-stimulator), LH (luteinizant).
Avantaje
Fara a se suspe