Cu scuza ca gazul ieftin de productie interna sustine protectia sociala si economia în criza, oficialii au permis ca doua firme, Interagro si Azomures, sa înghita 20% din tot consumul tarii – cât toate gospodariile la un loc, sau tot atât cât importam de la rusi.
Pentru ca au spus acest lucru la începutul lui 2011, ONG-istii au fost amenintati de Ioan Niculae cu procese.
“Avocatii nostri au formulat o plângere penala împotriva … numitilor Cristian Ghinea, Director CRPE si Otilia Nutu, expert afiliat, pentru difuzarea unor informatii false, acuzatii grave si prejudicii aduse Grupului Interagro si presedintelui Ioan Niculae. Totodata, solicitam Parchetului sa investigheze sursele financiare si sponsorizarile celor doi si institutiilor la care lucreaza. Cu acest prilej, odata pentru totdeauna, vom demonstra ca realitatea este cu totul alta în privinta amestecului de gaze, cantitatilor din productia interna si pretului de achizitie al acestora achizitionate de Interagro.”
Comunicat al grupului INTERAGRO, Aprilie 2011
Scandalul din zilele acestea cu gazul ieftin primit de Interagro pe baza relatiilor sale speciale cu statul e înca un exemplu din binecunoscuta serie a baietilor destepti. Din cele doua dosare în care este implicat Interagro si presedintele sau Ioan Niculae si vehiculate în presa reiese ca
1) grupul Interagro beneficia de conditii preferentiale fata de concurentii sai, si
2) pentru a-si asigura aceste conditii preferentiale, se pare ca dl. Niculae ar fi sponsorizat campania electorala a lui Mircea Geoana cerând în schimb dreptul de a tavea un cuvânt de spust în numirea Ministrului Economiei si a sefilor Romgaz si Transgaz.
Din acelasi dosar de presa reiese ca, pe lânga beneficiile acordate prin legile speciale de care am mai scris, Interagro a beneficiat si de discounturi suplimentare, plus posibilitatea de a plati cu