Autorităţile din Slovenia l-au acuzat oficial pe ambasadorul SUA, Joseph Mussomeli, de ingerinţă nepermisă în afacerile interne ale ţării după ce a intervenit în negocierile pentru constituirea unei coaliţii majoritare.
"Guvernele nu sunt formate de ambasadori străini sau de alţi reprezentanţi străini. Poporul şi partidele politice din Slovenia trebuie să facă acest lucru", a declarat preşedintele sloven Danilo Turk. El a instruit Ministerul de Externe de la Ljubljana să îl avertizeze şi formal pe Mussomeli.
Şeful diplomaţiei Samuel Zbogar a precizat apoi că un oficial din cadrul ministerului său l-a sunat pe ambasadorul american şi l-a avertizat că "nu aprobă comportamentul său nepermis şi neadecvat cu privire la negocierile privind formarea unei coaliţii".
Ingerinţă inadmisibilă
Postul public de televiziune din Slovenia a relatat că ambasadorul american s-a întâlnit cu liderii formaţiunilor parlamentare, s-a oferit ca intermediar în negocierea formării coaliţiei de guvernare şi a pledat ca aceasta să fie realizată de partidele situate pe primele două locuri în alegerile din 4 decembrie.
"Ar fi bine dacă s-ar forma o coaliţie pentru reprezentarea majorităţii, dacă nu a tuturor slovenilor", a declarat miercuri diplomatul american pentru postul privat de televiziune POP.
Fostul ministrul de externe sloven, Boris Frlec, a declarat pentru agenţia oficială STA că acţiunile lui Mussomeli sunt "inadmisibile" pentru un diplomat şi "dăunătoare pentru reputaţia internaţională a Sloveniei".
Situaţie politică incertă
Preşedintele Turk i-a cerut joi miliardarului Zoran Jankovici, primarul de centru-stânga al capitalei Ljubljana, să formeze un Guvern, la o lună de la victoria-surpriză a partidului său la alegerile legislative, cu 28,5 la sută din voturi. Partidul lui Jankovici a fost creat cu o lună înainte de alegeri şi a răsturnat