Controversatul om de afaceri Ioan Niculae a fost în ultimii cinci ani principalul beneficiar al achiziţiilor de gaze naturale ieftine din producţia internă, pentru combinatele de îngrăşăminte chimice pe care le are în proprietate, după cum a relatat „România liberă". Omului de afaceri i s-a permis să acumuleze o datorie de peste 350 de milioane de lei către Romgaz, în condiţiile în care acesta a ameninţat de mai multe ori că îşi mută afacerile în Bulgaria sau Pakistan, pentru că statul nu l-ar ajuta să-şi ţină afacerile rentabile.
Gaz ieftin pentru Niculae, gaz scump pentru români
Printre persoanele implicate acum în dosarul privind subminarea economiei naţiona-le prin favorizarea lui Ioan Niculae se numără foştii secretari de stat din Ministerul Economiei, Darius Meşca, Tudor Şerban, Viorel Palaşcă, Victor Alesandru Dan - apropiat al lui Ion Niculae şi vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu, precum şi membri din conducerea Romgaz, potrivit Mediafax. România liberă a relatat în ediţia de ieri că 40 de persoane sunt anchetate de procurori într‑un dosar de subminare a economiei naţionale, pentru că ar fi fost de acord să acorde gaz ieftin, din producţie internă, combinatelor chimice controlate de Ioan Niculae, deşi aceste fabrici aveau datorii la stat. Asta în condiţiile în care populaţia a primit gaz natural scump, din import. De asemenea, „activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către ROMGAZ a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemului Energetic Naţional", se arată în dosar.
SNTR - lovitură marca Niculae
Ascensiunea lui Ioan Niculae a fost monitorizată şi de Ambasada SUA, potrivit telegramelor interceptate de WikiLeaks. Diplomaţii americani îl includeau pe omul de afaceri din Zimnicea într-un t