Decizia BNR de a reduce dobânda-cheie la 5,75%, motivată de dinamica şi perspectivele de scădere ale inflaţiei, relevă încercarea băncii centrale de a impulsiona cererea internă şi creditarea, însă analiştii sunt sceptici că dobânzile la credite vor scădea şi anticipează un impact neutru al deciziei asupra cursului de schimb.
Banca centrală a amintit în comunicatul transmis ieri după şedinţa de politică monetară că, în pofida unei uşoare accelerări în ultimele luni, creşterea în termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, în principal a împrumuturilor în lei, rămâne relativ modestă, inclusiv pe fondul accentuării percepţiilor de risc legate de evoluţia sectorului bancar european.
"Este important că BNR dă semnalul de reducere a dobânzilor printr-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară. În mod normal, acest ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară ar trebui să imprime o tendinţă de scădere a dobânzilor la creditele şi depozitele în lei, făcând astfel mai atractiv creditul în lei, mai ales în contextul în care resursele de finanţare în valută au devenit mai scumpe şi mai greu accesibile", a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Creditul neguvernamental a înregistrat, la sfârşitul lunii noiembrie, o creştere anuală de 7,6% (4,1% în termeni reali), pe seama majorării cu 5,8% a componentei în lei (2,3% în termeni reali) şi cu 8,7% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 7%).
În comunicatul BNR nu mai apar referiri la dobânzile practicate de băncile comerciale spre deosebire de comunicatul din luna noiembrie, când BNR spunea explicit că se aşteaptă ca ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg "să se reflecte în nivelul dobânzilor practicate la creditele acorda