Ciorbele, sosurile, fripturile, cam tot ce aţi gătit se va „observa" pe aragazul sau în cuptorul dumneavoastră. De aceea, vă recomandăm ca după fiecare utilizare a acestor aparate electrocasnice să le curăţaţi corespunzător. Nu doar că le veţi prelungi viaţa, dar veţi găti în continuare eficient şi cu plăcere mâncărurile preferate.
Cuptoarele
În mod obişnuit, le puteţi curăţa cu sprayuri pentru cuptoare. Stropii de ulei de pe pereţii acestor aparate electrocasnice se mai îndepărtează cu apă caldă şi detergent de vase, atunci când sunt călduţe. Dacă aveţi de-a face cu pete mai vechi, utilizaţi soluţii speciale. Sunt contraindicate însă substanţele agresive, de lustruire, accesoriile pentru curăţat vasele, inhibitorii de coroziune şi alte produse care pot zgâria. Atenţie! Sprayurile pentru curăţarea cuptoarelor nu trebuie să intre în contact cu suprafeţele cu strat protector, din oţel inoxidabil, cu cele acoperite cu zinc sau cu cele cu părţi de aluminiu, deoarece le pot decolora sau deteriora.
Pentru curăţarea accesoriilor (cum ar fi tava pentru biscuiţi, grila cuptorului etc.) aveţi nevoie de apă caldă şi detergent obişnuit pentru vase. Marginile interioare ale uşii, tava de copt şi vasul de colectare a grăsimii sunt acoperite cu un email special, ceea ce face mai uşoară curăţarea la temperatura camerei.
Aveţi grijă să curăţaţi filtrul de grăsime după fiecare utilizare cu o perie moale, înmuiată în apă caldă cu detergent. Îl puteţi spăla şi la maşina de spălat vase, dar înainte este bine să îl lăsaţi să se înmoaie în apă.
Multe aragazuri sunt echipate cu cuptoare cu funcţie de auto-curăţare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate pentru a incinera murdăria, lăsând în urmă doar cenuşă. Cuptoarele cu curăţare continuă trebuie şterse de praf săptămânal, iar cele cu auto-curăţare, după ciclul de curăţare.
Dacă