În cadrul emisiunii "Today" de la postul britanic BBC Radio 4, omul de ştiinţă a vorbit, printre altele, despre felul în care vede viitorul omenirii.
Temerile stârnite de interpretările date previziunilor mayaşe i-au determinat pe mulţi dintre ascultători să-l întrebe pe profesorul de la Universitatea Cambridge cum ar vedea apocalipsa şi dacă există vreo şansă ca omenirea să se salveze. "Este posibil ca rasa umană să dispară, dar nu e inevitabil", a răspuns el.
"Cred că este destul de probabil ca un dezastru, cum ar fi un război nuclear sau încălzirea globală, să afecteze Pământul în următorul mileniu", a afirmat Hawking, care rămâne însă optimist: "Este esenţial să colonizăm spaţiul. Cred că vom înfiinţa colonii autonome pe Marte şi pe alte corpuri din sistemul solar, deşi asta nu cred că se va realiza în următoarea sută de ani".
El este de părere că o întâlnire cu o altă civilizaţie nu ar fi deloc benefică pentru om: "Descoperirea unei alte forme de viaţă inteligentă ar fi cea mai mare realizare ştiinţifică din toate timpurile. Dar, dacă extratereştrii vor decide să ne viziteze, rezultatul ar fi similar cu sosirea europenilor în America: ceea ce s-a întâmplat după aceea nu a fost deloc în favoarea amerindienilor", avertizează profesorul.
Cât despre naşterea Universului, aceasta "poate fi explicată prin acţiunea legilor fizicii, fără să fie nevoie de vreun miracol ori de vreo intervenţie divină", şi-a reluat el teoria care i-a deranjat pe mulţi creaţionişti. "Aceste legi arată că Universul a fost creat din nimic, într-o stare de creştere accelerată".
"Timpul este definit numai în relaţie cu Universul, astfel că nu putem vorbi de «timpul în care a luat el naştere»", a mai spus profesorul, în cadrul emisiunii care a avut loc pentru a celebra cei 70 de ani pe care îi va împlini pe 8 ianuarie. El a folosit un sistem de sintetizare a vocii,