Foto: Catalina Filip / Mediafax Începând cu anul 2005 s-a constituit o grupare infracţională formată din funcţionari publici şi oameni de afaceri care, prin influenţă şi exercitare intenţionat defectuoasă a atribuţiilor, acţionează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societăţii naţionale, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale, consideră procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Pe lista celor vizaţi sunt foştii secretari de stat din Ministerul Economiei: Victor Alexandru, un apropiat al miliardarului Ioan Niculae, Tudor Şerban, Darius Meşca, Viorel Palaşcă, dar şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) Eugen Georgescu, potrivit Mediafax. Pe lângă aceştia se află şi Ioana Apan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz, şi Adrian Piteiu, directorul general.
Georgescu şi Şerban se află pe listă pentru că au semnat Ordonanţa de Urgenţă 54/2009, prin care consumatorii industriali care se declarau întreruptibili primeau doar gaze de producţie internă. Pe lângă InterAgro, deţinută de Niculae, au primit gaze ieftine în perioada mai 2009 – octombrie 2010 atât Combinatul Azomureş, cât şi Elcen, furnizorul de energie termincă al Bucureştiului.
Favorizarea InterAgro a făcut ca Romgaz să nu-şi îndeplinească programul de înmagazinare, nu a făcut importuri suficiente, iar politica de discounturi a provocat pierderi companiei, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sector.
Faptele incriminate, respectiv complot şi subminarea economiei naţionale, sunt investigate pentru perioada 2005-2010, au mai arătat sursele. În acea perioadă, Ministerul Economiei a fost condus de Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Firmele lui Niculae, baronul gazului ieftin, au beneficiat de facilităţi deşi