Neonul viu
O echipă de biologi şi bioingineri din Statele Unite a creat panouri luminoase vii, a căror „materie primă“ este reprezentată de organisme vii. Un astfel de panou luminos, asemănător unui uriaş neon viu, este compus din milioane de bacterii care se aprind şi se sting la unison, întocmai ca nişte beculeţe. Realizarea oamenilor de ştiinţă a implicat o muncă minuţioasă, care a presupus, în primă instanţă, completarea funcţionării biologice a bacteriilor cu acţiunea unei proteine fluorescente. Următorul pas a fost sincronizarea ceasurilor biologice ale miilor de bacterii din fiecare colonie, după care a fost nevoie de sincronizarea „aprinderii“ a mii de astfel de colonii, pentru ca grupurile să se aprindă şi să se stingă în mod coordonat, după un anumit model.
În afară de a fi socotită o combinaţie reuşită şi ingenioasă între artă şi bioinginerie, firma luminoasă aprinsă de bacterii nu trebuie considerată însă drept un moft sau o simplă etalare vizuală a aptitudinilor cercetătorilor din domeniul biologiei sintetice de a manevra organisme vii la fel ca pe orice maşinărie. Estimările experţilor, făcute publice în revista Nature, sunt destul de optimiste, aceştia considerând că rezultatele acestor activităţi ştiinţifice de cercetare vor ajunge să aibă aplicaţii practice în viaţa de zi cu zi - în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.
Organismele vii, senzorii viitorului
Folosind aceeaşi metodă care a stat la baza creării panoului luminos revoluţionar, cercetătorii americani au reuşit să dezvolte un senzor bacterian simplu, capabil să detecteze niveluri scăzute de arsenic. „Aceşti senzori vii sunt uimitori şi deosebit de eficienţi. Spre deosebire de actualele instrumente de detectare, care pot măsura valorile de arsenic o singură dată, senzorii vii pot fi folosiţi pentru monitorizarea constantă şi continuă a mostrelor, p