În 2011, gruparea condusă de Nicu Lazăr a furat componente de cale ferată şi cablu de înaltă tensiune de aproape 1,5 milioane de euro. Tâlharii se lăudau cu loviturile, în timp ce mii de trenuri aşteptau în gară.
Peste o mie de trenuri stopate şi aproximativ 30.000 de minute întârziere. La atât sunt evaluate, sumar, efectele produse de o grupare de hoţi pe calea ferată.
Furturile care au avut loc pe drumul de fier care leagă Bucureştiul de judeţele limitrofe au fost puse la cale de şapte indivizi din Chitila.
Aceştia au fost prinşi de poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Transporturi Bucureşti, iar unii dintre ei au ajuns după gratii. Ei acţionau pe raza a trei judeţe: Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa, precum şi în zona Capitalei.
"Am furat tot. Nu mai merge nimic pe aici"
Pagubele produse sunt mult mai mari decât banii pe care i-au încasat pe capturile de pe stâlpii Societăţii Naţionale a Căilor Ferate (SNCFR). Circa 1,5 milioane de euro costă doar subansamblurile furate, la care se adaugă munca celor care s-au străduit să pună înapoi bunurile furate şi a zecilor de poliţişti care s-au străduit să îi prindă.
CASA ŞEFULUI.
Dincolo de calculul matematic al pagubelor, şi în faţa stresului provocat de orele de întârziere pe care le-au suportat românii, infractorii leau râs în nas. O dovedesc stenogramele intrate în posesia "Evenimentului zilei".
Pe când oamenii se dădeau de ceasul morţii să ajungă la timp la destinaţie, ei se sunau unii pe alţii să se laude. "Am tăiat tot dă nu mai merge nimic paici, nu mai mergea semafoare, nimic", se lăuda Mihăiţă Lazăr, unul dintre infractori. Redăm mai jos stenogramele, cu ortografia originală.
"N-am luat mult. Vreo şase stâlpi"
Înregistrările care i-au ajutat pe oamenii legii să desfiinţeze gruparea care acţiona pe raza a patru judeţe arată nepăsarea cu care priveau infractori