Studiile realizate de oameni de stiinta din diferite domenii sunt de la an la an mai numeroase, la fel fiind si provocarile cu care se confrunta acestia. Iar anul 2011 a fost unul bogat in descoperiri privitoare la nutritie si sanatate.
Conform Daily Mail, iata cateva dintre cele mai importante astfel de noutati.
1. Vinul este bun pentru oase
Un studiu realizat pe 1.000 de perechi de gemene aflate la post-menopauza a aratat ca cele care au baut un pahar cu vin pe zi au avut cea mai mare densitate minerala osoasa.
Cercetatorii de la East Anglia University si King's College London sunt de parere ca polifenolii - antioxidanti gasiti in coaja strugurilor - sunt cei care aduc beneficiile, o cercetare anterioara aratand ca acestia stimuleaza productia de celule osoase. Berea si votca nu au efecte pozitive asupra oaselor.
2. Cafeaua poate preveni aparitia depresiei
Femeile care consuma doua sau trei cesti cu cafea pe zi au un risc cu pana la 15% mai mic de a face o depresie, potrivit concluziilor unui studiu realizat cu ajutorul a 51.000 de femei, pe parcursul a zece ani.
O teorie este aceea ca impactul unei chimicale asupra creierului, care incetineste activitatea celulelor nervoase, putand duce la aparitia unei stari de moleseala, poate fi atenuat de cafeina. Iar cafeaua s-a demonstrat a fi mult mai benefica in acest sens decat ceaiul sau ciocolata, datorita continutului mare de cafeina.
3. Merele sunt mai rele pentru dinti decat un suc acidulat
In cadrul unui studiu realizat cu ajutorul a 1.000 de barbati si femei s-a constatat ca cei care consumau mere regulat aveau un risc de 3,7 ori mai mare de a avea dentina deteriorata (dentina fiind stratul de sub smalt). Merele sunt acide si, in plus, fiecare contine in jur de patru lingurite de zahar. Si, desi o cutie cu suc a