Istoria consemnează că mayaşii au trăit, între anii 200 şi 900 e.n, în America Centrală, şi au construit temple impunătoare în Guatemala, Honduras, Belize şi sudul Mexicului.
Acum, însă, arhitectul american Richard Thornton, pasionat de istorie, spune că mayaşii ar fi lăsat nişte ruine de piatră şi în regiunea muntoasă Georgia de Nord, din SUA, scrie Yahoo.
Thornton susţine că un sit arheologic vechi de 1.100 de ani, de pe muntele Brasstown Bald, ar putea adăposti oraşul antic Yupaha, pe care exploratorul spaniol Hernando de Soto l-a căutat, dar nu l-a găsit, în cadrul unei expediţii din 1540.
Arhitectul şi-a postat teoria pe portalul ştiinţific Examiner.com, dar a fost contrazis vehement de specialişti. Arheologul Mark Williams, menţionat în cadrul articolului, a scris în secţiunea de comentarii: "Este o porcărie completă şi totală. Nu există nicio dovadă a existenţei culturii mayaşe în Georgia. Să trecem peste".
Ulterior, Williams a revenit şi a explicat că ruinele aparţin "cu certitudine" amerindienilor din Georgia. "Teoriile ciudate nu sunt un fenomen nou, dar internetul ajută la răspândirea mai rapidă a lor", a explicat arheologul.
"Eu am încercat doar să-i fac o recomandare lui Williams…"
Reacţia dură a arheologului a fost taxată de utilizatori, iar povestea a căpătat amploare, scrie Yahoo. Pe Facebook, o femeie l-a numit pe Williams "foarte încrezut şi arogant", în timp ce un bărbat a scris că arheologul este "foarte nerespectuos faţă de opinia publică". Un altul a mers mai departe şi a cerut ca Universitatea din Georgia, unde Williams este angajat, să îi taie acestuia toate fondurile pentru cercetarea ştiinţifică.
Totuşi, există şi apărători ai arheologului. "Deşi sunt multe, multe paralele captivante între culturile din America de Nord şi America de Sud, acest lucru nu reprezintă o dovadă directă că mayaşii au emigrat