Visul oricărui student de a pune mâna pe un grant în străinătate este mai realizabil în sezonul rece, când majoritatea comisiilor de admitere dau startul la concurs. Pentru că locurile disponibile sunt limitate, doritorii trebuie să treacă printr-o sită destul de deasă, spun experții în educație.
„Principalele condiții nu diferă mult de la o universitate la alta: aplicantul trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, să cunoască bine limba engleză, să dea dovadă de performanțe academice și să revină, după absolvire, acasă", a declarat Angela Muşet, director executiv al Centrului de Informații Universitare (CIU).
„La fel de important este ca studentul să fie flexibil şi să se poată integra în noua societate", punctează și Ludmila Pavlov, şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei.
În această toamnă, prin programele de burse de studii administrate de CIU, 31 de studenţi au plecat la studii în afară, cei mai mulți dintre ei alegând Marea Britanie, Germania, Ungaria, Olanda, Danemarca, Bulgaria, SUA sau Canada.
La această etapă studenții moldoveni pot depune dosarul pentru un program de burse de masterat la Universitatea Warwick din Marea Britanie. Alocația acoperă taxelele școlare și cheltuielile de bază pentru o persoană pe o perioadă de maxim 12 luni și este valabilă pentru Facultatea de Științe Sociale și Facultatea de Arte. Testul TOEFL sau IELTS este obligatoriu.
Alte oportunități eligibile pentru moldoveni sunt granturile oferite de Universitatea Central Europeană, destinate studiilor în Economie, Ştiințe ale Mediului, Istorie, Relații Internaționale, Filozofie, Ştiințe Politice sau Matematică. De asemenea, absolvenții pot opta pentru doctorate la Facultatea de Limbi, Lingvistică și Cultură la Universitatea Manchester, masterat în Tehnologia de Mediu și Inginerie la facultăți din Olanda, Cehia sau Belgia