Franţa a anunţat vineri că ar putea lua în mod unilateral decizia de a institui o taxă asupra tranzacţiilor financiare în cursul acestei luni pentru ‘a da un exemplu’, opţiune total exclusă de Germania şi Italia, care doresc o soluţie europeană în această problemă.
‘Vom lua o decizie în problema taxării tranzacţiilor financiare care implică Franţa înainte de sfârşitul lunii ianuarie’, a declarat postului de televiziune BFMTV, Henri Guaino, consilier special al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. ‘Pregătită să dea acest exemplu, Franţa se va ralia unei decizii europene odată ce aceasta va fi luată’, a adăugat el, declarând că Germania ‘şi-a dat acordul’ asupra principiului unei asemenea taxe. Germania şi Italia au reacţionat imediat, exprimându-şi dezaprobarea faţă de iniţiativa Franţei şi reamintind angajamentele comune.
‘Poziţia Germaniei este neschimbată: (…) obiectivul este de a institui o taxă asupra tranzacţiilor financiare pe ansamblul Uniunii Europene‘, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin. În replică la declaraţiile venite de la Paris, el a mai precizat că, la sfârşitul lunii decembrie, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a anunţat că Germania şi Franţa au convenit numai asupra ‘clarificării’ situaţiei în cadrul UE în primele luni ale noului an. La rândul său, premierul italian, Mario Monti, aflat în vizită la Paris, consideră că un demers ‘singular’ al Franţei nu este de dorit. El crede că este ‘necesar ca statele europene să nu instituie unilateral’ o asemenea taxă.
Şi Comisia Europeană a pledat vineri în favoarea unei ‘abordări coerente’ a statelor membre în problema taxării tranzacţiilor financiare. Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii septembrie instituirea începând cu anul 2014 a unui sistem de taxare a tranzacţiilor financiare prin care s-ar putea obţine venituri de cir