Compusul – denumit delta-12-protaglandin J3 sau D12-PGJ3 – a identificat şi a distrus celulele suşă care declanşează leucemia mieloidă cronică (CML).Substanţa este fabricată pe baza acizilor graşi omega-3 din carnea de peşte şi uleiul de peşte.
O substanţă obţinută din uleiul de peşte are capacitatea de a bloca celulele suşă care declanşează leucemia şi ar putea sta la baza unui tratament eficient contra acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University.În cadrul acestui studiu, şoarecii injectaţi cu celule suşă care declanşează leucemia au fost trataţi cu acea substanţă obţinută din uleiul de peşte. Vindecarea lor a fost completă, iar boala nu a mai revenit, relatează dailymail.co.uk.
Sandeep Prabhu, profesor de toxicologie imunitară şi moleculară la Pennsylvania State University, coordonatorul studiului, a declarat: “Cercetările efectuate în trecut pe acizii graşi au relevat o serie de beneficii ale acestora asupra sistemului cardiovascular şi asupra procesului de dezvoltare a creierului, în special la copii. Noi am demonstrat faptul că anumiţi metaboliţi din omega-3 au capacitatea de a selecta şi de a distruge celulele suşă care declanşează leucemia la şoareci. Aceşti şoareci s-au vindecat complet, iar boala nu a mai reapărut”.
Savanţii de la universitatea americană, al căror studiu a fost publicat în revista Blood, au precizat faptul că acel compus distruge celulele suşă declanşatoare de leucemie care se găsesc în splina şi în măduva osoasă a şoarecilor. Substanţa activează o genă, aflată în structura acelor celule suşă, care programează celulele să se autodistrugă. Distrugerea celulelor suşă în cazul pacienţilor suferind de leucemie – un tip de cancer al celulelor albe – este un proces important, întrucât celulele suşă au capacitatea de a se multiplica şi de a produce şi mai multe celule cancer