Un designer francez scoate la iveală bogăţia motivelor de pe costumele din lada de zestre a ţăranului român.
Nu e prima dată când marii creatori de modă se inspiră din elemente tradiţionale, vechi de secole. Dar parcă mai rar îi vezi pe podiumurile de defilare haût-couture pe maeştri populari români. Am avut însă norocul să văd recent o prezentare de modă în care cele două au reuşit să se îmbine perfect.
Este vorba despre colecţia couture „100%.RO”, intitulată „Prejudecăţi”, semnată de cunoscutul designer francez Philippe Guilet.
Unde intră meşteşugarii români în toată această poveste? Ei bine, pentru ca creaţiile sale să aibă un aer cât mai autentic, creatorul de modă a apelat la ajutorul a zeci de meşteşugari şi designeri români. Iar ca sursă de inspiraţie a folosit diverse motive din patrimoniul cultural românesc, tradiţional sau modern, precum oul de Paşte încondeiat, broderiile costumelor populare româneşti, porţile maramureşene sculptate, acoperişurile caselor tradiţionale, Coloana Infinitului sau chiar... cablurile care împânzesc oraşele mari ale României.
„Sunt deja în al cincilea an aici şi am dorit să vă împărtăşesc în modul meu România pe care am descoperit-o şi care m-a impresionat”, spune designerul francez. Colecţia sa sfidează stereotipurile negative despre români şi ilustrează locurile fabuloase, lucrurile frumoase şi oamenii deosebiţi pe care francezul i-a descoperit călătorind prin ţară. Iar pentru a celebra frumuseţea şi eleganţa femeilor române, toate ţinutele sale poartă nume româneşti de femei.
Defilarea a fost un adevărat spectacol. Câteva zeci de copaci (de decor, e adevărat) şi o căpiţă de fân (autentică!) au recreat atmosfera satului românesc, pe ale cărui uliţe (a se citi: podium) au defilat apoi cele 34 de modele. Prin faţa mea au trecut, rând pe rând – sigur, purtate de femei frumoase! – toate acele cre