Un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă americani, arată că screeningul anual nu reduce riscul apariţiei cancerului de prostată. Savanţii precizează că efectuarea sistematică a acestor examene medicale la bărbaţii trecuţi de 50 sau de 60 de ani nu ajută la salvarea vieţii acestora.
Cercetarea, realizată pe un eşantion de 76.000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani, arată că nu este cazul ca bărbaţii să-şi facă analize anuale pentru depistarea acestei maladii. Astfel de analize pot ajuta la diagnosticarea tumorilor, dar nu pot preveni apariţia lor şi în consecinţă nu le poate salva viaţa, precizează prof. Gerald Andriole, medic urolog şi principalul autor al cercetării, informează Med India.
"Cea mai mare parte a cazurilor de cancer pe care le-am depistat evoluează lent şi este puţin probabil să fie letale. Cu aceste date descoperim că doar bărbaţii cei mai tineri, cei a căror speranţă de viaţă este mai lungă, pot avea avantaje de pe urma acestor examene sistematice", a indicat medicul.
Primele rezultate ale acestui studiu au fost date publicităţii în 2009, însă datele publicate în ultimul număr al revistei Journal of the National Cancer Institute se referă la o extindere cu 10 sau 13 ani a supravegherii majorităţii celor care au participat la studiu.
Studiile anterioare arătau că screeningul poate scădea predispoziţia la cancerului de prostată cu aproximativ 50%.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer care apare la bărbaţi. Incidenţa bolii creşte odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunea întâlnindu-se, însă, chiar şi în rândul bărbaţilor tineri. Diagnosticat precoce, cancerul de prostată este vindecabil.
Principalele cauze care duc la apariţia cancerului de prostată sunt ereditatea, profilul hormonal al bărbatului, vârsta în general de peste 65 de ani, diagnosticul de adenom de prostată,