In cazul bauturilor alcoolice, distanta de la uz la abuz este extrem de mica dar, baut cu masura, acoolul nu face rau. Chiar si medicul le recomanda persoanelor sanatoase un consum rezonabil de alcool. Cum de pe masa de sarbatori, bauturile alcoolice si cele racoritoare nu vor lipsi, regula care trebuie respectata e ca acestea sa fie consumate in cantitati mici si sa nu fie amestecate.
Despre vin exista informatii inca de dinainte de anul 3000 iH. Papirusurile si monumentele vechilor egipteni spun despre vin ca este o bautura de petrecere, pentru cinstirea oaspetilor si indeplinirea anumitor ritualuri religioase.
Vinul rosu are proprietatea de a apara organismul de afectiuni cronice. Antioxidantii pe care ii contine vinul rosu ajuta organismul sa distruga radicalii liberi, care nu sunt altceva decat substante toxice, care ataca sanatatea celulelor. Ajunsi in sange, antioxidantii apara celulele, prevenind, in acest fel, afectiunile cronice, cardiace si cancerul.
Resveratrolul, un colorant polifenolic, este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum ,care se gaseste in tot ceea ce noi numim fructe si legume negre, de fapt o culoare intermediara, intre indigo, negru si visiniul cel mai inchis. Resveratrolul se gaseste deci si in struguri rosii si negri din care este facut vinul.
Vinul alb, spre deosebire de cel rosu, este mai sarac in antioxidanti, asadar si in resveratrol si are doar jumatate din potasiul si sodiul continut de aceeasi cantitate de vin rosu.
Despre vinul alb se spune ca are capacitatea de a diminua durerile si antioxidantii pe care-i contine ajuta la reducerea inflamatiilor si artrozelor reumatismale.
Din documentele vremii, aflan ca, in Evul Mediu, berea se fabrica in manastiri pentru consumul populatiei de pe teritoriul acestora. Blonda sau bruna, si berea trebuie