Diverse organizaţii se străduiesc să-i aducă înapoi, în ţară, pe tinerii plecaţi la studii în străinătate. În acelaşi timp, din ce în ce mai mulţi români îşi caută un loc de muncă peste hotare, unde pot avea un trai decent. Grupul EDUCATIVA a lansat, pe 21 decembrie, proiectul REVIRO, care urmăreşte repatrierea tinerilor români cu experienţe internaţionale relevante (academice şi/sau profesionale). Misiunea REVIRO este susţinerea în planul serviciilor de carieră a tinerilor profesionişti români care doresc o dezvoltare profesională în România, punând în valoare experienţele internaţionale acumulate. „Viziunea noastră este să aducem o contribuţie la dezvoltarea societăţii şi economiei româneşti, prin facilitarea repatrierii tinerilor cu potenţial care au studiat în străinătate”, explică Alexandru Ghiţă, preşedintele Grupului EDUCATIVA.
Pe studenţii şi absolvenţii din străinătate, REVIRO îi va ajuta cu informaţii comprehensive despre piaţa de muncă din România şi cu identificarea joburilor şi proiectelor ce pot să pună în valoare potenţialul lor profesional. În acelaşi timp, companiile cu interes şi capacitate de a integra absolvenţi de studii în străinatate vor fi ajutate de REVIRO să-i identifice pe cei interesaţi de oportunităţile oferite şi să-i evalueze, precum şi să facă faţă cu succes provocărilor asociate procesului de integrare.
În acelaşi timp, BestJobs anunţă că 84% dintre români sunt dispuşi să lucreze peste hotare. „Dacă la nivel internaţional, jumătate din forţa de muncă este dispusă să se mute peste hotare, în România, 84 de procente din forţa de muncă sunt dispuse să se relocheze în străinătate, în timp ce 59 de procente sunt dispuse să se relocheze doar în ţară”, arată specialiştii BestJobs în urma celui mai recent studiu. Studiul 2011 Global Talent Mobility Survey a fost efectuat de The Network, împreună cu organizaţia de cerceta