Sunt familii de sârbi în Banat atât de conservatori încât nu sărbătoresc deloc Crăciunul din decembrie, nu împodobesc casa şi nu fac cadouri. Copiii lor pot fi, în sfârşit, fericiţi: începe Crăciunul. Sursa: Foto: Adrian Pîclişan
Pentru câteva zeci de mii de români, Moş Crăciun a venit abia în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Sunt sârbi, ucraineni sau ruşi lipoveni şi celebrează Crăciunul pe rit vechi. Adică, după calendarul Iulian. În seara de ajun, vineri, au aprins "bandjakul" (un stejar tânăr, tăiat ritualic de capul familiei), în curtea bisericilor, apoi au petrecut cu familia, cu bucate tradiţionale de post.
Pe rit vechi, bradul n-are nicio semnificaţie
Pe 24 decembrie, sârbii din Timişoara nu l-au aşteptat pe Moş Crăciun decât dacă au fost oaspeţi în casele unor români. Nu au împodobit nici bradul. Ce-i drept, nu au făcut-o nici pe 6 ianuarie, dar acum s-au pregătit temeinic pentru Crăciun. În secolul XXI, peste 100.000 de români respectă o tradiţie moştenită de la strămoşi. Iar tradiţia lor decalează Crăciunul cu două săptămâni. În plus, la ei Moşul vine fără să aibă nevoie de pom împodobit. Eventual, ard, ritualic, pentru prosperitate în anul care vine, un stejar tânăr.
"Bradul nu este în tradiţia noastră", susţine Slavomir Gvozdenovici. Acesta mărturiseşte că a petrecut ajunul Crăciunului în 24 decembrie, cu nişte prieteni români, dar că în familie respectă toate tradiţiile Crciunului pe stil vechi, adică pe 6 ianuarie. "Întotdeauna ţinem numai Crăciunul pe rit vechi. În decembrie, am fost la cumnatul meu, care este român. Noi respectăm anul nou oficial şi sărbătorile statului, dar în rest ne respectăm tradiţiile de creştini ortodocşi pe stil vechi", explică Gvozdenovici.
Chiar dacă nu ţin Crăciunul "oficial" din decembrie, tot sunt câştigaţi: toată lumea are liber de la serviciu.
Crăciun cu repetiţie şi multe obiceiuri frumoase