Dispozitivele electronice pe care le folosim, de la telefoanele mobile, la tablete, dar mai ales lumea virtuala creata de Internet afecteaza unele din circuitele normale ale creierului uman, dand nastere la un comportament deviant.
Mai mult, toate acestea blocheaza evolutia naturala a omului. Lumea virtuala se amesteca cu cea reala, afecteaza subconstientul, iar un numar din ce in ce mai mare de oameni dezvolta dependenta fata de realitatea virtuala, cu efecte grave pentru viata de zi cu zi.
Creierul uman a fost proiectat pentru a trai intr-o lume reala. A reusit sa se adapteze in paralel si lumii virtuale, parte integranta din viata noastra. Omul de azi traieste simultan in lumea reala si in cea virtuala, dar aceasta are consecinte, scrie The Atlantic.
Doar in SUA, anul trecut, 3.000 de persoane au murit in accidente rutiere ca urmare a faptul ca dispozitive electronice le-au distras atentia.
Este cert faptul ca dispozitivele electronice, gadgeturile, produc dependenta, la fel ca si viata virtuala pe care o ofera Internetul. Nimeni nu poate contesta beneficiile pe care acestea le aduc. De exemplu, de la inceputul acestui an pilotii americani au voie sa foloseasca iPad in locul hartilor si manualelor de bord.
Gadgetul inlocuieste 40 de kilograme de carti si documente, asta in timp ce Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor din SUA considera ca utilizarea tuturor dispozitivelor electronice portabile ar trebui categoric interzisa in automobile. Gadgeturile si dispozitivele electronice sunt vitale si utile.
Calculatoare in salile de operatie pot salva vieti prin asigurarea accesului la dosarele medicale importante si controlul proceselor critice, desi trebuie luat in calcul si faptul ca mai devreme sau mai tarziu operatiile vor fi facute de asistente sub indrumarea virtuala a unui medic.