Colita este un termen folosit pentru a fi descrisa o inflamare a colonului, fie din cauza unei infectii, fie din alte motive.
Colonul este localizat in cavitatea abdominala si este impartit in mai multe sectoare, avand per ansamblu rolul de a colecta si stoca deseurile ramase de la digestie.
Dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, cauzele colitei pot fi de mai multe feluri:
- colita infectioasa: virusuri sau bacterii au patruns in colon si au provocat infectii, cele mai des intalnite fiind E Coli, Salmonella sau Campylobacter. Acestea duc la diaree cu sange si rezulta in deshidratare. Si paraziti precum giardia, ingerat odata cu apa murdara, poate patrunde in sistem si provoca diaree extrema.
- colita ischemica: arterele care duc sangele la colon se pot ingusta din cauza aterosclerozei, astfel incat organul nu mai este irigat cum trebuie si se inflameaza. Se poate ajunge la durere, febra si scaun cu sange.
- boli inflamatorii ale intestinului: acestea sunt reprezentate de colita ulcerativa si boala Crohn. Prima dintre ele este vazuta ca o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca intestinul gros si duce la inflamare. A doua poate implica orice parte a tractului digestiv, de la esofag si stomac, pana la intestinul mare si subtire sau rect. Este adesea insotita de leziuni.
- colita microscopica: atunci cand intestinul devine prea plin de colagen sau limfocite. Este o boala destul de rara, intalnita mai ales la femeile cu o varsta inaintata.
- colita provocata de diverse chimicale care au patruns in colon si au afectat mucoasa, inflamand-o.
In ceea ce priveste simptomele colitei, iata care sunt acestea:
- sange in scaun, diaree sau chiar hemoroizi, care pot sangera.
- tenesme, adica senzatia de miscare continua a intestinului sau a