În localitatea sibiană Tălmăcel, cei care poartă numele sfântului Ion, atât bărbaţi cât şi femei, sunt luaţi pe sus şi băgaţi cu picioarele în apa rece ca gheaţa a râului din localitate. Obiceiul datează de peste 100 de ani, iar primii care ajung cu picioarele în apa îngheţată sunt preotul şi primarul.
În localitatea sibiană Tălmăcel aproximativ 20 la sută din bărbaţi poartă numele Sfântului Ion, iar obieciul „udatului Ionilor” este vechi de peste 100 de ani.
Sărbătoarea începe cu împodobitul boilor, după care flăcăi şi fete îmbrăcaţi în port tradiţional se urcă pe carul împodobit şi pornesc prin sat. Pe tot parcursul drumului tinerii cântă, apoi se întâlnesc cu enoriaşii ieşiţi de la slujbă în faţa bisericii şi pornesc spre râul din localitate.
Aici, toţi Ionii şi Ioanele sunt luaţi pe braţe şi băgaţi cu picioarele în apa rece ca gheaţa, primii fiind preotul şi primarul, indiferent dacă se numesc Ion sau nu.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
„A fost foarte bine, e un obicei foarte frumos, şi chiar nu a fost rece apa”, a spus Ionică Rânjeu, în vârstă de 26 de ani, care a fost udat pentru al şasele an an consecutiv în râul din Tălmăcel.
Udatul Ionilor adună an de an sute de spectatori, şi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.
„Sărbătorile încep în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, atunci se adună cele două cete şi se aleg primarii, primarul de la ceata mică şi de la ceata mare, fac repetiţii pentru colinzile care au loc în perioada sărbătorilor, iar în ajun de Crăciun merg la colindat toţi feciorii satului, şi continuă cu 7 ianuarie, dată la care se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă”, spune Gheorghe Barbu, primarul localităţii.