Pentru mulţi dintre noi şi în special pentru iubitorii de căldură, vremea asta mohorâtă şi frigul care se înteţeşte tot mai tare sunt greu de suportat. Vestea proastă este că mai avem câteva luni bune de iarnă, vestea bună este că trăim într-o zonă cu temperaturi paşnice. Media temperaturii pe timp de iarnă în România este cuprinsă între –3 şi –5 grade Celsius. Au fost într-adevăr ierni năprasnice când temperaturile au coborât foarte mult, dar niciodată nu au atins media celor din Republica Yakutia.
Situată în Siberia, aproape de Cercul Polar, Yakutia şi-a câştigat reputaţia de cea mai friguroasă regiune locuită de pe Pământ pe 26 ianuarie 1926, când, în sătucul Oymyakon, au fost înregistrate –71,2 grade Celsius. Într-o iarnă normală, media este –45 de grade Celsius. Este atât de frig, încât un pui de somn într-un congelator ar fi probabil relaxant ţinând cont de faptul că acolo sunt doar –18 grade Celsius.
Cei peste 950.000 de locuitori ai Republicii Siberiene au fost nevoiţi să se adapteze unor condiţii de viaţă la fel de aspre ca şi gerul cu care se confruntă. Întreaga suprafaţă este aşezată pe o pătură de gheaţă care are de la câţiva centimetri grosime până la aproape doi kilometri. Primele case au fost aşezate în contact direct cu gheaţa care s-a topit şi a făcut ca imobilele să se afunde, ceea ce le-a deteriorat structura de rezistenţa. Drept urmare, construcţiile noi sunt aşezate pe piloni, pentru a permite circulaţia aerului.
Lunile de iarnă în Yakutia par desprinse dintr-o poveste despre Epoca de Gheaţă. Alimentele de bază sunt carnea de ren şi cal sau peştele. Se găsesc peste tot în pieţele care seamănă cu congelatoare uriaşe. La temperaturi de sub – 40 de grade Celsius, orice bacterie din alimente moare, aşa că unele sortimente de carne sunt consumate crude. Cea mai cunoscută mâncare este stroganino, peşte crud, îngheţat, pe care yak