România intră în topul mondial al statelor cu cele mai mari redevenţe. Guvernul a decis, la finele anului trecut, aproape dublarea lor. Sursa: Foto: EVZ
Ultima săptămână din 2011 a readus în prim-plan problema investiţiilor în industrie, din perspectiva stabilităţii legislative şi a nivelului de taxare.
Guvernul României a decis, prin ordonanţă de urgenţă, dublarea redevenţelor pentru metalele preţioase, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi de la 4% la 6% pentru celelalte produse, precum cărbunele şi apele minerale.
Această mişcare a guvernului a intervenit într-o perioadă în care atenţia publică este îndreptată asupra proiectului aurifer de la Roşia Montană, dezvoltat în parteneriat de Gabriel Resources, companie cotată la Bursa din Toronto, şi de statul român.
Se negociază mărirea participaţiei statului în proiectul de la Roşia
Proiectul este în faza finală de avizare, iar cele două părţi se aflau în negocieri pentru mărirea participaţiei statului la profitul afacerii, fie prin mărirea cotei de participare a statului, fie prin mărirea redevenţelor. Publicarea ordonanţei nu a venit în urma negocierilor, fapt subliniat prin anunţul companiei Gabriel Resources, care a cerut Guvernului să clarifice dacă majorarea redevenţei se aplică şi proiectului Roşia Montană.
În prezent, statul român deţine 19,31% din acţiunile firmei Roşia Montană Gold Corporation, prin intermediul Minvest Deva. Potrivit studiilor economice, exploatarea aurului de la Roşia Montană va avea un impact de minimum 19 miliarde de dolari asupra economiei României, pe perioada exploatării, din care statului îi va reveni o cotă între 50% şi 60% din taxe şi impozite aplicate pe tot circuitul productiv şi comercial.
Cum e în alte state
În România, se aplică un regim de redevenţă printre cele mai des întâlnite în lume, numit şi "ad valorem" – adică un cuantum din