ALERTĂ. Tradiţia locală, care a atras atenţia lumii întregi, e în pericol să se piardăÎn 2002, Experţii UNESCO au declarat Cimitirul Vesel pe primul loc în Europa la capitolul monumente funerare, graţie unicităţii sale, şi al doilea în lume, după Valea Regilor. Ce-l face unic? Crucile sculptate manual numai din esenţă de stejar bine uscat, culorile puternice, una dintre ele fiind deja cunoscută ca "albastru de Săpânţa" şi mai ales epitafele sculptate pe cruci, care descriu în versuri populare, pline de umor şi de tâlc, aspecte succinte din viaţa defunctului. Cimitirul a luat naştere în 1935, când Stan Ioan Pătraş a scris primul epitaf.
Dumitru Pop (57 de ani), zis Tincu, a fost primul ucenic al Pătraş, ucenicie începută la vârsta de 9 ani. Apoi au venit şi alţii din sat, dar treptat aceştia s-au retras cu totul. Când Pop a obţinut de la OSIM marca înregistrată (SIP-SPT) pentru epitafe şi cruci, foştii ucenici l-au dat în judecată acuzându-l de monopol.
Meşterul spune că vrea să protejeze moştenirea lui Pătraş, motiv pentru care familia mentorului său i-a dat împuternicire în 2006. De altfel, fără acordul familie nu ar fi reuşit să obţină marca. În instanţă i se cere renunţarea la marcă. "Nu pot face asta! Cei care m-au dat în judecată nu mai ştiu limbajul popular, epitafele lor sunt nişte imitaţii, iar crucea este prelucrată cu utilaje mecanice, nu cu ustensile manuale. Se pierde arta lui Pătraş. În plus se semnează pe cruce, ceea ce e un furt intelectual. Pătraş nu s-a semnat niciodată", a declarat Dumitru Pop pentru CANCAN de weekend. În vara trecută a pierdut procesul la Tribunalul din Bucureşti, dar nici până astăzi nu i s-au comunicat motivaţiile. Recursul se va judeca la Curtea de Apel din Bucureşti. "Încerc să protejez această moştenire. Dacă nu reuşesc în România sunt hotărât să merg până la CEDO. Am documente, am înscrisurile lui Pătra