Foto: Thinkstock Nu am reuşit niciodată să adorm numărând oi. În copilărie, îl găseam mereu în camera mea pe moş Ene la ora stingerii, iar mai târziu mergeam la culcare cu gândul la inorogi. În urmă cu câţiva ani, mai mulţi cercetători britanici au demonstrat că nu poţi aduce somnul în propria-ţi ogradă doar cu ajutorul imaginării unor personaje mai mult sau mai puţin fictive, număratul oilor fiind, de fapt, doar o chestiune inventată de popor.
Recent, un studiu publicat în Suedia a arătat că mai multe ore de somn te înfrumuseţează la propriu. Au ajuns la această concluzie 65 de oameni, cu vârste cuprinse între 18 şi 61 de ani – lor li s-au prezentat seturi de câte două poze cu indivizi surprinşi de camera de luat vederi înainte şi după opt ore de somn şi, respectiv, înainte şi după 31 de ore lipsite de orice fel de odihnă. Rezultatele au fost uluitoare: persoanele odihnite arătau de invidiat după opt ore de somn şi se simţeau pe măsură.
La Universitatea Arizona din Statele Unite, a fost realizată o altă cercetare menită să demonstreze rolul citirii unei cărţi şi vizionării unui film sau a unei emisiuni seara. Experţii au observat că ar trebui să renunţăm la acest obicei, deoarece, din cauza lui, suntem supraexpuşi la o doză periculoasă de lumină în timpul nopţii. Or, în condiţii de întuneric, creierul are altceva de făcut – de exemplu să secrete melatonină, un hormon destul de chinuit seară de seară de lumina dată de o veioză sau de ecranul televizorului. Melatonina este produsă de glanda pineală din creier, însă acest lucru se întâmplă doar în întuneric, insistă profesorul Rubin Naiman.
Alţi experţi de peste Ocean au descoperit că nu ar trebui să consumăm un ţap de bere sau un pahar cu vin înainte de culcare dacă nu vrem să avem coşmaruri sau să ne trezim în toiul nopţii şi să ne uităm pe pereţi. Sigur, în aceste condiţii, am putea să încercăm