Cel mai poluat oras din lume a fost declarat de UNESCO, dar recunoscut si de autoritatile locale, Karabash, situat in regiunea Celeabinsk, in Federatia Rusa.
Orasul a aparut in anul 1822, pe amplasamentul unui vechi sat de tatari, cu acelasi nume. In limba tatara, Karabash inseamna "Cap Negru". Satul s-a dezvoltat brusc, dupa descoperirea unor minereuri cu continut de aur, a caror exploatare a durat aproape un secol.
In acest timp, intreaga zona s-a pomenit acoperita cu deseuri minerale, intrucat continutul de aur al minereului era foarte scazut. La inceputul secolului XX, geologii au identificat importante zacaminte de cupru si, odata cu aceasta, a inceput calvarul.
Demarata inainte de Primul Razboi Mondial, exploatarea a devenit, in perioada sovietica, un urias combinat de producere a cuprului, fara sa se asigure. Nicio masura de protectie a mediului. De randul acesta, contaminarea mediului devenea deosebit de agresiva.
In procesul de fabricare a cuprului, industria degaja in atmosfera dioxid de sulf, care, in combinatie cu apa, genereaza acid sulfuric. Zona a inceput sa fie bantuita de ploi acide.
O buna parte din vegetatie a disparut, fauna s-a imputinat, iar sanatatea oamenilor a inceput sa fie grav afectata de cancer, eczeme, pietre la rinichi, defecte fetale, retard mental, paralizie cerebrala.
In 1989, autoritatile - inca sovietice - au hotarat incetarea activitatii combinatului, dar elaborarea cuprului a reinceput noua ani mai tarziu, 1998, din initiativa privata, cu justificarea ca, prin aceasta se creaza locuri de munca.
Unele masuri de protectie a mediului, impuse de autoritati sunt departe de a indeparta renumele localitatii Karabash ca cel mai poluat oras din lume. Imaginile ce urmeaza, prezentate de BigPicture.ru, vorbesc despre aceasta trista realitate.
@N_