Cel care i-a eliminat pe roş-albaştri cu Middlesbrough în semifinalele Cupei UEFA din 2006 are o relaţie specială cu jucătorii, e un excelent psiholog şi formează o supertrupă tehnică alături de asistenţii săi.
La 50 de ani, Steve McClaren este considerat în Anglia drept unul dintre cei mai inteligenţi antrenori, care duce la rafinament orice idee tactică şi care foloseşte la maximum analiza video a adversarilor, dar nu numai atît. Creează o puternică legătură cu fotbaliştii săi şi, mai ales, cu primii oameni aflaţi în jurul lui la echipă. Asistenţii. Şi mai are un ajutor de care nu se desparte niciodată: psihologul sportiv Bill Beswick, prezent lîngă tehnicianul insular şi la Middlesbrough, inclusiv împotriva Stelei în semifinala Cupei UEFA din 2006, şi la titlul cîştigat cu Twente în 2010. În el are încredere totală, folosindu-i sfaturile mereu.
Tenis în săptămîna finalei
McClaren povesteşte cum a cîştigat Cupa Ligii Angliei în 2004, într-o sîmbătă, pe 29 februarie. "În săptămîna dinaintea meciului, am vrut să ne pregătim la sînge pentru finala cu Bolton". "Nu, boss. Am un alt plan", l-a contrazis Beswick. "Luni, facem antrenament fizic. Marţi, uşor, cu mingea. Miercuri, tenis cu piciorul...". Cînd a auzit, Steve a erupt: "What? Play fucking tennis? Pentru finală? (Ce? Să jucăm tenis nenorocit?)". Englezul a completat acum, 8 ani mai tîrziu: "Totuşi, am urmat acel scenariu. Miercuri, am jucat tenis. Joi şi vineri, tactic. În acest timp, cei de la Bolton au tras ca nişte animale. Dar sîmbătă, noi aveam 2-0 după şapte minute". S-a terminat 2-1 pentru Middlesbrough. Apoi, a venit şi acea întoarcere neverosimilă cu Steaua (4-2, după 0-1).
"Filosofie dedicată victoriei"
Cum îl caracterizează propriii jucători de la Twente? "Psihologic, McClaren e foarte bun. Întotdeauna spune şi face lucrurile potrivite la momentul potrivit pentru a obţin