Jeffrey Gundlach, fondatorul unei companii de investiţii, supranumit de către o publicaţie americană "regele obligaţiunilor", a realizat o compilaţie a celor mai importante evenimente care au dat tonul economiei mondiale în 2011, relatează Business Insider.
Prezentarea, intitulată "Just Markets", oferă şi o serie de previziuni cu privire la ce ne-ar putea rezerva anul 2012.
La zona euro au aderat în prezent 17 dintre statele Uniunii Europene. Pe harta de mai jos acestea sunt marcate cu albastru închis. Statele în curs de aderare, printre care şi România, care ar putea adopta moneda unică europeană în 2015, sunt marcate cu albastru deschis.
În tabelul de mai jos se poate urmări evoluţia expunerii fondurilor mutuale, mai exact cele care investesc în obligaţiuni de stat pe termen scurt, pe băncile europene. La sfârşitul lunii octombrie, expunerea acestora era de 37,7%.
Evoluţia costurilor cu care băncile din zona euro s-au împrumutat de la Banca Centrală Europeană.
Datoriile statului italian se ridică la suma de 1.900 de miliarde de euro. În 2012 vor ajunge la maturitate împrumuturi în valoare de 300 de miliarde de euro pe care Italia va trebui fie să le achite, fie să le rostogolească în continuare. În tabelul de mai jos puteţi urmări data de scadenţă a celorlalte împrumuturilor italiene, precum şi valoarea acestora.
În graficul de mai jos se poate urmări spread-ul randamentelor statelor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania) faţă de randamentul obligaţiunilor de stat cu o maturitate de 10 ani ale Germaniei. Bond-urile germane sunt considerate o referinţă pentru titlurile celorlalte state din Europa.
Indexul de mai jos ilustrează valoarea generală a dolarului american, prin prisma cursului mediu de schimb între acesta şi alte şase monede internaţionale.
Evoluţia preţului aur