Este pentru a doua oara la rand cand guvernul maghiar a inceput anul inconjurat de controverse din cauza a ceea ce criticii au catalogat drept abateri periculoase de la normele democratice, scrie The Economist intr-o analiza a situatei din Ungaria intitulata "Lungul mars al Fidesz". In 2011, Ungaria a preluat presedentia semestriala a UE aparand o lege pe care oficialii de la Bruxelles au considerat-o o amenintare la adresa libertatii presei. 2012 a demarat cu o noua disputa cu Uniunea Europeana, o serie de editoriale ce condamna actiunile administratiei de la Budapesta si o demonstratie de masa in capitala tarii, scrie publicatia financiara.
Ministrul ungar al Afacerilor externe, Janos Martonyi, a declarat intr-un interviu publicat sambata de ziarul francez Le Figaro ca tara sa este pregatita sa discute cu Uniunea Europeana, care ameninta cu sanctiuni impotriva Ungariei, cat si cu Fondul Monetar International, potrivit AFP. Discutiile intre Bruxelles si guvernul de la Budapesta se blocasera din cauza unei legi cu privire la reforma bancii centrale ungare. Legea in discutie este considerata de Comisia Europeana drept un mecanism care va permite controlul politic asupra institutiei financiare, lucru intezis in temeiul tratatelor Uniunii.
Legile au fost aprobate la sfarsitul lui decembrie, in ciuda cererilor facute, printre altii, de UE, FMI, Banca Centrala Europeana si SUA de a reconsidera masurile. Unele modificari au fost facute, insa punctele cele mai disputate au ramas: numirea unui al treilea vice-guvernator al bancii-centrale, recomandat de primul ministru, si expansiunea Consiliului Monetar, care stabileste nivelul dobanzilor. Parlamentul a adoptat, de asemenea, un amendament constitutional pentru a face posibila o viitoare fuziune a bancii centrale cu Autoritatea de supraveghere a institutiilor financiare (PSZAF). Noua institutie va fi