Argentina a facut imposibilul, posibil. In urma cu 10 ani, tara a intrat oficial in faliment, iar acum traieste un adevarat miracol economic. Ar putea, de pilda, Argentina sa-i arate Greciei cum se iese din hatisul crizei?
In urma cu exact 10 ani, Argentina a trait cea mai grea criza din istoria ei de 200 ani, ca stat national. Cu tigai si capace de tabla in mana, oamenii au iesit pe strazi, pentru a protesta fata de conditiile grele de trai din tara, strigand lozinci dure la adresa regimului politic de atunci, pe care il acuzau ca poarta toata vina crizei. "Que se vayan" cantau demonstrantii, invitandu-i pe politicieni sa plece acasa. Au fost ample miscari de strada, in urma carora 40 de persoane si-au pierdut viata, noteaza Deutsche Welle.
Argentina era, pe atunci, o tara ajunsa in pragul falimentului, dusa in hau de politicieni corupti si incapabili sa gestioneze rational banul public. Datoriile statului erau imense: 170 de miliarde de dolari americani. Locurile de munca erau o raritate, iar copiii mureau de foame in candva bogata Argentina.
"Multi istorici au spus ca a fost cea mai grea criza din 1890 incoace, saracirea populatiei atinsese cote de neimaginat, 52 la suta dintre oameni traind la granita dintre mizerie si decenta", spune acum fostul ministru al Economiei din Argentina, Roberto Lavagna, reputat economist cu un rol decisiv in repunerea pe picioare a tarii.
Schimbare radicala
In 2002, Roberto Lavagna ajunge ministru al Economiei si, impreuna cu presedintele Nestor Kirchner, au adus suflul unei noi politici de stat. Kirchner declara insolventa statului, platind doar dobanzile catre FMI, pentru a avea o libertate mai mare de miscare.
Kirchner, in mod simplu, a anulat sau reesalonat toate datoriile statului, fara a acorda atentie creditorilor internationali, carora Argentina le datora