După ce Guvernul a alocat peste 200 de milioane de lei, cu scopul de a creşte calitatea mediului prin creearea de spaţii verzi timp de cinci ani, parlamentarii şi-au da seama că banii au fost cheltuiţi cam degeaba. Sursa: Marian Păvălașc
Motivul, calitatea aerului nu s-a îmbunătăţit, ci doar imaginea unor sate sau oraşe mici. Acum, parlamentarii vor să interzică construirea de parcuri la ţară.
Din cauză că banii au fost alocaţi mai mult pentru construirea de parcuri la sat, în loc să se aloce în oraşele poluate, cum are fi Ploieştiul şi Bucureştiul, calitatea aerului nu s-a îmbunătăţit foarte mult. Aşa că, parlamentarii nu mai vor să se construiască fântâni arteziene, alei şi lacuri la ţară, ci doar la oraş. Astfel, potrivit unei iniţiative legislative, deputaţii vor ca pe banii de la stat să se planteze arbori şi flori numai în mediul urban.
“Pentru netranspunerea în legislaţia naţională, referitoare la calitatea aerului, România riscă declanşarea procedurii de infrigement din cauză că în mai multe zone din România se înregistrează depăşiri ale valorilor limită pentru multe substanţe poluante. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a avertizat, recent, statul român cu privire la calitatea aerului, solicitând respectarea valorilor limită în 15 zone şi aglomerări”, se specifică în expunerea de motive a proiecului de lege care prevede că programul de creeare de noi spaţii verzi pentru îmbunătăţirea calităţii aerului să fie aplicat doar la oraş.
Numai în 2008, Guvernul a cheltuit 20 de milioane de euro pentru înfiinţarea de noi parcuri sau reabilitarea celor vechi. În total, Executivul a alocat nu mai puţin de 250 milioane de euro pentru creearea de parcuri, pentru construirea de fântâni arteziene, lacuri şi chiar alei de beton.
Programul va începe anul viitor şi va dura 10 ani
Potrivit iniţiativei legislative, programul privind crear