În colaborarea pe care o derulează cu Asociaţia pentru Turism “Astur Mureş”, Muzeul Etnografic a municipiului Reghin este profund implicat în organizarea de numeroase acţiuni cu specific tradiţional, etnic şi cultural. Proiectul “Muzeul de Etnografie Reghin – cultură şi tradiţie” care urmează să se desfăşoare, urmăreşte valorificarea potenţialului turistic local.
În cadrul proiectului se va organiza “Festivalul Etniilor Reghin” , care cuprinde o paradă a portului popular, a celor 35 de formaţii participante din judeţ, la care se vor alătura şi participanţi străini, din Ungaria. Pe lângă expunerea costumelor populare, aceştia vor prezenta şi unul sau două dansuri şi cel puţin un obicei din cursul anului, astfel încât, fiecare formaţie să poată oferi o imagine specific a locului pe care îl reprezintă. “De asemenea, se pregăteşte apariţia unui album, odată cu aniversarea celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Etniilor, la care vor participa şi câteva din ansamblurile din anii anteriori. Va fi ca o carte de vizită a acestui eveniment, care va avea o carte de turism dar şi vederi, pliante, care vor oferi o imagine completă asupra acestei acţiuni şi va promova şi ţinutul reghinean”, a explicat Maria Borzan, directoarea Muzeului Etnografic a municipiului Reghin.
Agenda plină pentru 2012
Anul 2012 îi întâmpină pe reghineni cu “Ziua Culturii Naţionale”, organizată în 15 ianuarie, în colaborare cu Biblioteca Municipală “Petru Maior”, Casa de Cultură “Eugen Nicoară” şi Casa de Cultură “George Enescu”. Va fi o seară folclorică dar şi literară, care coincide cu ziua poetului Mihai Eminescu, în care se spicuiesc elemente din cultura mureşeană şi reghineană. Muzeul Etnografic va celebra şi în anul 2012 obiceiurile locale din lumea satului. Astfel, “Primul plugar”, Dragobetele, Sânzâienele, sunt doar câteva dintre sărbătorile care urmează a fi celebrate. Colab