Un astronom amator din Franţa a înregistrat primele imagini cu sonda marţiană Phobos-Grunt, aflată pe o orbită descendentă, în drumul ei spre prăbuşirea finală pe suprafaţa Pământului. Thierry Legault foloseşte un sistem complex de înregistrare telescopică, anul trecut capturând satelitul defunct al NASA, UARS.
Întrebat de către BBC cât de uşor este să capturezi imagini cu sonda, Legault a spus că „este comparabil cu UARS. Au viteze comparabile, dimensiuni şi strălucire identice. Numai că anul trecut a trebuit să mă deplasez 800 de kilometri pentru a prinde satelitul". Imaginile video pot fi văzute pe site-ul oficial al francezului.
În momentul când a înregistrat sonda, în noaptea de vineri, Phobos-Grunt era la o altitudine care varia între 177 şi 224 de kilometri. Dar orbita va fi în continuare descendentă, până când Phobos va cădea în următoarele opt-nouă zile. De asemenea, în momentul când va întâlni mai mult aer, viteza de coborâre va creşte.
20-30 de piese de 200 de kilograme vor ţinti Pământul
Masa iniţială a sondei a fost de 13 tone, dar 10 tone erau doar combustibilul care ar fi trebuit să ducă obiectul spaţial până pe orbita corespunzătoare.
Conform agenţiei ruseşti Roscosmos, 20-30 de piese cântărind aproximativ 200 de kilograme vor intra în atmosferă în curând. De asemenea, agenţia rusească speră ca majoritatea combustibilului foarte toxic să nu intre împreună cu Phobos, deoarece va fi consumat, mai ales că părţi ale rezervorului erau construite din aluminiu, care are un punct de topire mai mic decât alte materiale.
Estimările finale vorbesc de 15 sau 16 ianuarie, iar locul în care ar putea ateriza cea mai mare parte a sondei ar fi Afganistanul. Cu toate acestea, Agenţia Spaţială Europeană, spune că Phobos face o revoluţie în jurul Pământului o dată la 90 de minute, adică aproximativ 16 orbitări zilnice. Astfel, traiecto