Posta electronica ramane o arma redutabila in mana infractorilor cibernetici. Spamul, sau posta electronica nedorita, ocupa in continuare 80 la suta din totalul traficului de e-mail, conform unor date ale companiei de securitate G-Data.
Ofertele online, avand in prim plan oferte la produse cu preturi dintre cele mai scazute, sunt indreptate, in special, catre utilizatorii care folosesc servicii de e-banking precum si catre iubitorii shopping-ului online. Spamerii incearca, prin diferite trucuri, sa indrepte atentia utilizatorilor vizati catre site-uri malware(infectate), unde acestia sa isi lase datele personale.
Orice mesaj, chiar si de la o persoana cunoscuta, poate contine o amenintare, avertizeaza expertii. Cel mai des, infractorii cibernetici trimit mesaje spam din conturile de e-mail, sparte chiar de ei. In al patrulea trimestru din 2010, in jur de 83 la suta din totalul traficului de internet, sau 145 miliarde anunturi pe zi, au fost de tip spam, anunta G-Data.
Acest lucru se datoreaza costurilor reduse necesare activitatii de spam, conform expertilor. Distributia a 10 milioane de mesaje costa intre 399 si 800 dolari, iar in cadrul unor actiuni speciale pretul a 2 milioane de mesaje este echivalent cu 1 milion din actiunile normale.
Pe forumurile intretinute de hackeri exista diverse oferte despre transmiterea de mesaje spam catre diverse categorii de beneficiari, in functie de tipul de serviciu sau produs vandut. Astfel, exista posibilitatea trimiterii de mesaje spam in anumite tari, doar pentru fanii jocurilor online, barbati cu varste cuprinse intre 20-30 ani, de exemplu, scrie Tech News.
Spamul se distribuie prin intermediul retelelor de tip boot (ataca automat alti utilizatori) sau calculatoare infectate. Un operator de reteta, cu 20.000 de calculatoare zombie("planteaza" in retea virusi cu ajuto