Dezinformarile legate de nutritie afecteaza straduinta oamenilor de a se alimenta cat mai sanatos si pot genera frustrari si confuzii, mai ales atunci cand apar des contradictii, si asta chiar si atunci cand rezultatele simtite in urma unor schimbari sunt pozitive.
Potrivit Men's Health, iata cinci mituri privitoare la alimentatie si sanatate si cum stau lucrurile in realitate.
1. Carnea rosie cauzeaza cancer
Originile acestui mit stau intr-un studiu japonez, realizat in 1986, care a descoperit ca sobolanii carora li s-au dat amine heterociclice au facut cancer. Aminele heterociclice sunt compusi generati de gatirea excesiva a carnii, la temperaturi ridicate. De atunci, unele studii realizate pe mase mari de oameni au sugerat o eventuala legatura intre carnea rosie si cancer.
Niciun studiu nu a descoperit insa o legatura directa de tip cauza-efect intre consumul de carne rosie si cancer, cercetarile pe loturi mari de voluntari neluand in considerare si alti factori care puteau duce la imbolnavire.
Prin urmare, specialistii chestionati de Men's Health nu considera ca este necesara eliminarea carnii rosii din alimentatie, ci recomanda consumatorilor sa nu o mai gateasca excesiv - e vorba in special de prepararea la gratar pana cand carnea se arde sau se rumeneste prea tare.
In cazul in care carnea a fost gatita atat de mult, partea arsa sau foarte rumenita trebuie indepartata, deoarece aceasta te poate imbolnavi.
2. Sarea ar trebui evitata pentru ca duce la tensiune arteriala ridicata
In 1940, un cercetator al Universitatii Duke numit Walter Kempner, doctor in medicina, a devenit faimos datorita tratarii persoanelor cu tensiune arteriala ridicata apeland la restrictionarea consumului de sare. Ulterior, mai multe studii au confirmat ca reducerea cantitatii de sare ar putea ajut