Sărbătoarea Sfântului Ioan marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. În tradiţia populară din Ţara Făgăraşului înseamnă şi destrămarea cetelor de feciori. Peste 800 de băieţi şi fete îmbrăcaţi în port popular au defilat sâmbătă pe străzile oraşului cu această ocazie. Pe scena din centrul oraşului au încântat apoi publicul prezent cu colindele şi jocurile păstrate din moşi strămoşi.
Înalte oficialităţi la a şaptea ediţie
Făgăraşul a îmbrăcat sâmbătă, 7 ianuarie, straie de sărbătoare. 36 de cete din satele Ţării Făgăraşului, dar şi din judeţul Sibiu au fost prezente la cea de-a şasea ediţie a evenimentului intitulat „Parada cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului“, organizat cu ocazia hramului Catedralei ortodoxe „Sfântul Ioan Botezătorul“.
În fruntea ierarhilor prezenţi la manifestare s-a aflat şi ÎnaltPreaSfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
„Este pentru a şasea orară când Ţara Făgăraşului este cuprinsă de bucurie şi bucuria aceasta este concentrată în catedrala din Făgăraş, Catedrala Ţării Făgăraşului. 36 de cete de feciori, la încheierea activităţii lor, au venit să-I mulţumească lui Dumnezeu şi să colinde în catedrală. Modelul după care noi am iniţiat această manifestare a fost luat din Mărginimea Sibiului. Acolo, la Sălişte, în 28 decembrie, s-a împlinit a 100 manifestare a tineretului din Mărginimea Sibiului. Sperăm ca şi noi să ne bucurăm de cât mai multe ediţii“, a spus înaltul ierarh.
Printre oficialităţile prezente la parade cetelor de Feciori s-a numărat şi preşedintele Consiliului judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.
„Pentru mine este o plăcere să vin în Făgăraş. Consiliul Judeţean a avut o contribuţie importantă la construirea acestei catedrale şi eu sufăr când văd că lucrările merg foarte încet. Din păcate e vorba de lipsa de bani. Până în 2008 am avut foarte mulţi bani, zeci de miliarde. Anul